Solar paneller havadaki güneş ışığını fotovoltaik etki olarak bilinen bir yöntemle direkt olarak elektrik enerjisine dönüştürür. Güneşten gelen radrasyon, paneller vasıtası ile enerjiye çevrilmekte, elde edilen enerji inverter cihazı ile kullanıma uygun hale getirilerek kullanılmaktadır.
9 Mayıs 2021 tarihinde çıkan yönetmelik kapsamında sadece çatılar değil artık aynı dağıtım bölgesi içinde abonelik sözleşme gücü kadar kurulu güç üst sınırı olmaksızın arazilere de GES kurulabiliyor.
Ölçek fark etmeksizin her elektrik abonesi bir GES yatırımcısı adayı olabilir. Sistemin ve yönetmeliğin temel mantığında kendi ihtiyacın kadar kurulum yapabilir fazla ürettiğin enerjiyi devlet alım garantisi kapsamında satabilirsin. Yatırım öncesi detaylı fizibiliteler yaptırmak ve konunun uzmanlarından destek almak çok önemlidir. Çatının veya arazinin verimliliği, statik taşıma kapasitesi, iç ihtiyacın talebi, doğru malzeme seçimi ve mühendislik tasarımı ile uzun yıllar hizmet edecek bir santrali devreye almak mümkündür.
Yatırıma karar vermeden önce detaylı keşiflerin yapılması, maliyet-ekonomi fizibilitelerinin çıkartılması emniyet-ekonomi-estetik çerçevesi sınırlarında kalınarak işin tamamlanması gereklidir. Finans kuruluşlarının bu tarz yatırımlara kolay kredi imkanı, devletin çeşitli dönemlerde hibe ve teşviklerle destek vermesi, Güneş Enerji Santral yatırımlarını çok daha cazip hale getirmektedir.